25 Януари / Имен ден:  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, ГришаГригор (означава който бди или

...
25 Януари / Имен ден:  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, ГришаГригор (означава който бди или
Коментари Харесай

На 25 януари имен ден празнуват 5 обичани български имена

25 Януари / Имен ден:  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша

Григор (означава " който бди " или " григорос ", което значи " бърз " ),

На 25 януари (по нов стил) се празнува денят на св. Григорий Богослов и в календарите е маркиран като имен ден на всички носещи името Григор, Григорий, Гриша.
За хората, които се интересуват от смисъла и превода на имената Григор – значи бодърстващ.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, по тази причина можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали бит, акцентирайки региона или града, в който се е родила или живяла дадена персона по тях да я дефинират и разпознават.
За нашите именници, с изключение на, че св. Григорий е бил извънредно богоотдаден и правоверен човек, което се подразбира щом е бил разгласен за светец, мисля, че ще е любопитно да научат, че той е бил и един човек с доста задълбочени ползи в региона на науката. Въпреки че по образеца на житията го разказват като замислен в себе си и богосъзерцателен, той е бил също така и надарен стихотворец и публицист, което се вижда от непокътнатите му писма и автобиографичните му стихове.
За да канонизират някого, той е трябвало да дава отговор на избрани условия, част, от които са включвали правоверен живот и състрадание към бедните. А св. Григорий Богослов се е отнасял доста състрадателно към бедните и се е старал по всякакъв начин да облекчи страданията им.
Към днешна дата е забавно и отношението му към естествените бедствия. Той постоянно е приканвал и властимащи, и народ, да се разкаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: (Пс. 52:4) “Всички се отклониха, станаха еднообразно покварени; няма кой да прави положително, няма ни един ”, точно това е главната причина съгласно него, за бедствията... и повредите – в случай че може да си позволим да осъвременим.
И с цел да не останат ощастливени единствено Григориевците, занимаващи се с просвета или изкуство, ще загатна и още нещо любопитно в чест за именниците банкери, а точно, че на 25 януари 1879 година е учредена Българската национална банка.
Така че, както виждате, всеки с името Григор или не има какво да чества в този ден и най-малкото върху какво да се замисли, написа За дамата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР